Mohli by nás uživiť slovenské polia?
Hospodárske noviny uverejnili článok s vyjadrením Moniky Budzák k potravinovej sebestačnosti. 06. 07. 2020.
Potravinová sebestačnosť je problematická aj z ďalšieho hľadiska. Aj keď má Slovensko vhodné podmienky na pestovanie napríklad jabĺk, slovenský zákazník chce jablká aj v zime, no a i keď je ich produkcia v zime u nás možná, energeticky je veľmi náročná, a teda neefektívna. Ako zároveň upozornila analytička INESS Monika Budzák, polovica ovocia, ktoré Slováci skonzumujú, patrí do kategórie exotického južného ovocia. Obhajcovia zvyšovania potravinovej sebestačnosti však tvrdia, že im o absolútnu sebestačnosť ani nejde a chcú iba, aby sa Slovensko sústredilo na plodiny, ktoré sú u nás bežne dopestovateľné. Aj v nich totiž výroba výrazne zastáva za dopytom.
Celý článok si môžete prečítať tu.