Fico: május 24-én hallgatják meg a Közbeszerzési Hivatal elnökjelöltjeit (Hirek.sk)

Portál Hirek.sk publikoval 18.5.2017 článok o účasti neziskoviek, vrátane INESS, na verejnom vypočutí vo vzťahu k voľbe nového riaditeľa ÚVO

Fico: május 24-én hallgatják meg a Közbeszerzési Hivatal elnökjelöltjeit  (Hirek.sk)

 POZSONY. Jövő szerdán, május 24-én lesz a jelöltek nyilvános meghallgatása a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) elnöki posztjára – jelentette be Robert Fico miniszterelnök.
A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) elnökét a kormány javaslatára a parlament választja meg és hívja vissza tisztségéből.

,,Tájékoztatni szeretnék arról, hogy a jövő héten, május 24-én fogunk ezzel a témával foglalkozni, amikor az elnökjelöltek nyilvános meghallgatása zajlik majd. Nagy valószínűséggel még aznap határozatot fogadunk el, és javasoljuk az egyik jelöltet a parlamentnek" - pontosította a kormányfő.

,,Üdvözöljük, hogy május 23-án, vagyis egy nappal a kormány döntése előtt nyilvános vita lesz. Ezt a vitát az Amerikai Kereskedelmi Kamara szervezi" - tette hozzá Robert Fico.

A kormányfő arról is tájékoztatott, hogy május 17-én a kabinet civil szervezetekkel tárgyalt, amelyek az ÚVO vezetőjének kiválasztása kapcsán nyílt levelet küldtek a kormánynak. ,,Közvetlenül meghívtuk őket a nyilvános meghallgatásra. A Slovensko Digital, a Fair Play Szövetség, az INESS, az Ineko, a Transparency International, az Állítsuk meg a korrupciót!, a Jól Irányított Társadalom Intézete és az Amerikai Kereskedelmi Kamara megerősítették részvételüket" - mondta a kormányfő.

Szerdán reggel a kormány ülésén Fico szerint a nyilvánosság, a média és a civil szervezetek képviselői számára lehetővé teszik, hogy részt vegyenek az elnökjelöltek nyilvános meghallgatásán. ,,Minden jelöltnek lehetősége lesz bemutatni, hogyan kellene a jövőben fejlődnie a Közbeszerzési Hivatalnak. Én kormányfőként lehetőséget adok a nyilvánosságnak, hogy kérdéseket tegyenek fel az elnökjelölteknek" - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az ÚVO elnöki posztjára vonatkozó felhívást március 30-án tették közzé, a javaslatokat április 30-ig lehetett beküldeni. Április 15-én megalakult a bizottság, amely a jelöléseket ellenőrzi, s ezen május 4-ig dolgozott. A kormányhivatal május 5-én tette közzé azon jelöltek névsorát, akik minden feltételt teljesítettek. Ők Peter Kubovič, Zita Táborská (az ÚVO jelenlegi elnöke), Juraj Méry és Elena Sivová.

A bizottság megállapította, hogy minden javaslat a megadott időn belül érkezett, ezután lezajlott a javaslatok adminisztratív ellenőrzése. Ennek alapján a bizottság 3 jelölt, Peter Kubovič, Zita Táborská és Juraj Méry nyilvános meghallgatását javasolta a kormánynak. Elena Sivová meghallgatását nem javasolta a bizottság, mivel a beadvány a közzétett felhívás alapvető részét, a teljes strukturált önéletrajzot nem tartalmazta. A beadott életrajz nem volt teljes, nem tartalmazta az első 2 oldalt.

Fico szerint Macron megválasztása jó hír

A francia elnökválasztás reményt jelent, hogy Európa lassan visszatér a felelősséghez és a józan észhez. Jó hírt jelent az Európai Unió egysége szempontjából is - ismertette a parlamentben a Kérdések órája során Robert Fico kormányfő válaszát Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes. Ficótól azt kérdezték, hogyan értékeli a francia választásokat, illetve milyen fejlődést feltételez az európai politikában Emmanuel Macron győzelme után.

,,A francia polgárok szabad választások során választották meg köztársasági elnöküket, és ezt a döntést respektálni kell. Hisszük, hogy ez a választás jó hírt jelent az Európai Unió jövője szempontjából, és lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy egymás felé, ne pedig egymástól el keressék az utat" - tette hozzá Fico Pellegrini tolmácsolásában.

Hangsúlyozta, hogy Európának a brexit után stabilitásra és konstruktív együttműködésre van szüksége. ,,Emmanuel Macron megválasztása részben feloldotta azt a feszültséget, amely az elmúlt időszakban Európa-szerte terjedt. Az ő győzelme arról tanúskodik, hogy aktuálisak a hagyományos európai értékek a polgárok számára. Az ő erős Európa-párti programja és az EU problémáinak tökéletes ismerete reményt és feltételt jelentenek az európai együttműködés további fejlődéséhez és folytatásához" - tette hozzá.

A szélsőségesség terjedésének veszélye Fico szerint nem ér véget a francia elnökválasztással. ,,Macronnak meg fog kelleni győznie a népét, hogy képes a reformokra. Ellenkező esetben megerősödik a jobboldali és a baloldali szélsőségesség" - véli a kormányfő. Szerinte Macron győzelme jó hír az Európai Unió egysége szempontjából. ,,Hisszük, hogy Franciaország az új elnök vezetésével egységesítő elem lesz" - olvasható a kormányfő válaszában.

Fico egyúttal hangsúlyozta, hogy Franciaország egyike Szlovákia legjelentősebb partnereinek. ,,Sikeresen együttműködünk a stratégiai partnerség kereteibe foglalt több területen és azokon kívül is. Hasznosnak tartjuk a gyakorlati együttműködést mindkét ország polgárai számára" - zárta le a témát.

TASR
Hirek.sk, 18.5.2017

INESS je nezávislé, neštátne a nepolitické občianske združenie. Všetky naše aktivity sú financované z grantov, 2% daňovej asignácie, vlastnej činnosti a darov fyzických a právnických osôb. Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, teda vo veľkej miere závisí aj od Vašej štedrosti.
Naše
ocenenia
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards